Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Turvapaikanhakijoiden osaaminen poiki startup-yrityksiä – esittäytyvät Slushissa

Ilman, että joku tunnistaa osaamisen, ei voi tehdä mitään. Tämä on sisäistetty myös monessa kasvuyrityksessä. Helsinkiin on nyt parin päivän ajaksi kokoontunut noin 15 000 ihmistä kuuntelemaan ja oppimaan kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slushiin.

Slushissa on esillä niin tulevaisuuden ideoita kuin liikeideoita. Yksi ständi erottuu teknologia-startupien virrassa. Kolme miestä takoo ja muotoilee koruja yleisön katsellessa, pienen matkan päässä parturi muotoilee asiakkaan tukkaa. Useamman ihmisen selässä lukee Startup Refugees.

Kyseessä on Startup Refugeesin piste Slush-tapahtumassa ja esillä on useita erilaisia turvapaikkahakijoiden tai jo oleskeluluvan saaneiden pakolaisten liikeideaa. Slushissa esittäytymässä ovat pitkän linjan parturien perustama Baghdad Barbers, puhelimien korjaamiseen asiakkaan luona keskittyvä Just Fix It, käsityöläisten ja muotoilijoiden Fair Start ja elokuvatekijöiden mediatuotantoyritys Reffin Movies, joista jokainen tuo jotain lisää suomalaiseen yrityskenttään omalla tavallaan.

Startup Refugeesin Fair Start on käsityöläisten ja muotoilijoiden verkosto, jossa käsityötä ammattikseen tekevät turvapaikanhakijat pääsevät tekemään mitä osaavat. Katso miten Fair Start sai alkunsa videolta.


Suomeen saapui ennennäkemättömän paljon turvapaikanhakijoita viime vuoden aikana. Näistä tuhansista ihmisistä lähes jokaisella on ollut ammatti ja työpaikka ennen lähtöään. Vapaaehtoisverkosto Startup Refugeesin idea lähti Madventuresin Riku Rantalan ja Tunna Milonofin pohdinnasta, miksi vastaanottokeskuksissa olevat turvapaikanhakijat eivät voisi turvapaikkapäätöstä odottaessaan tehdä myös töitä. Ja juurikin sellaista työtä, mitä osaavat. Ideaan lähti mukaan sadoittain erilaisia yhteistyöyrityksiä ja muita tahoja.

– Silloin kun Suomeen tulee uusi ihminen, niin se osaaminen pitäisi kartoittaa saman tien ja niitä mahdollisuuksia tehdä osaamista vastaavaa työtä tai muuta tekemistä pitäisi  tarjota heti. Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden kohdalla yrittäjyyden tai työllistymisen tukemiseen menee aivan liian pitkään, linjaa Startup Refugeesin toiminnanjohtaja Camilla Nurmi.

Startup Refugees toiminut nyt vuoden

Nurmi kertoo, että vuoden työ alkaa tuottaa tulosta. Vastaanottokeskuksissa on tähän mennessä kartoitettu noin tuhannen ihmisen osaaminen.

– Olemme vuoden aikana auttaneet noin 20 yritystiimiä. Osa näistä on jo perustettu yritykseksi, osa on perusteilla. Olemme lisäksi välittäneet valtavasti työllistymis- ja kouluttautumismahdollisuuksia. Tuorein luku tässä on jo 500. Turvapaikanhakijat tarvitsevat oman alansa ammattilaisia, jotka auttavat heitä rakentamaan omia verkostoja ja parantamaan yrittäjämahdollisuuksia.

Elokuva-alan ammattilaisilla tavoitteena liuta dokumentteja

Slushissa ovat mukana myös Reffin Movies -startupin perustajat, afganistanilainen Edrin Bayab Shenwarai ja irakilainen Sahar Jameel. Molemmat olivat kotimaissaan elokuvantekijöitä ja Shenwarai myös journalisti. He saapuivat turvapaikanhakijoina Suomeen viime vuonna ja ovat nyt saaneet turvapaikan. Idea omaan tuotantoyhtiöön Suomessa virisi jo vastaanottokeskuksessa.  

– Idea tähän lähti jo viime vuonna, kun tulin Suomeen, mutta minulla tai Sahar Jameelilla ei ollut verkostoja tätä varten, kuvailee Edrin Bayab Shenwarai Slushin ihmisvilinässä. 

Startup Refugees antoi media-alan ammattilaisille mahdollisuuden tehdä sitä mitä osaavat.

– Kuulimme Startup Refugeesista vastaanottokeskuksessa viime syksynä. Se on antanut meille mahdollisuuden tehdä mitä osaamme. On ollut työpajoja ja verkostojen rakentamista omalla alalla, Sahar Jameel kertoo. 

Valmiina on jo kahden minuutin pituinen traileri ensimmäisestä lyhytelokuvasta . Traileri pyörii Slushissa. Kaksikko esittelee nyt vielä huomisen päivän Slush-tapahtumassa omaa tuotantoaan.

– Tavoite on tehdä jatkossa useita lyhytelokuvia ja dokumentteja, jotka keskittyvät erityisesti kulttuurien ymmärtämiseen - myös huumorin keinoin. Tarkoitus on herätellä ihmisiä eri kulttuureista ja auttaa ymmärtämän näkökulmaeroja mediasisältöjen avulla, Sahar Jameel kuvailee.

Vasta tuhannen osaaminen kartoitettu

Suomeen on viime vuonna saapunut 32 476 turvapaikanhakijaa. Startup Refugees on kartoittanut tuhannen osaamista, vaikka tarvetta suuremmallekin määrälle tietenkin olisi.

– Tarkoituksena on laajentaa tätä ideaa. Tämän vuoden aikana olemme kehitelleet profiilia internetissä, jonka tarkoitus on palvella erityisesti työnantajia, jotta turvapaikanhakijoiden osaaminen tunnistettaisiin. Profiilia kehitetään yhdessä työnantajien, uravalmentajien ja turvapaikanhakijoiden kanssa. Tarkoitus on levittää tämä niin moneen vastaanottokeskukseen kuin mahdollista, Camilla Nurmi kertoo.

Nurmi kertoo, että Startup Refugees aikoo lisäksi laajentua kolmeen uuteen vastanottokeskukseen ensi vuonna.

– Vastaanottokeskusten resurssit eivät riitä turvapaikanhakijoiden työllistymisen tukemiseen. Meillä on jatkuvasti 20 vastaanottokeskusta jonossa, jotta tulisimme kartoittamaan turvapaikanhakijoiden osaamista ja joudumme myymään eioota. Tähän mennessä olemme olleet kuudella paikkakunnalla ja nyt saimme rahoituksen siihen, että ensi vuonna laajennamme toimintaa kolmeen uuteen kaupunkiin.

Osaamisen tunnistaminen on työllisyyden ydin. Jos tässä turvapaikanhakijaporukassa on näin paljon osaamista ja yritteliäisyyttä, miten paljon potentiaalia meneekään hukkaan koko joukosta? Tästä on kyse myös Ratkaisu 100 -kilpailussa.