Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Turvapaikanhakijat harjoittelun kautta töihin

Turvapaikanhakijat etsivät nyt vilkkaasti työtä; maahanmuuttovirastolta anotaan lupia työntekoon ruuhkaksi asti. Työnantajien asenteet ovat muuttumassa.

Irakilaissyntyinen Mustafa Albaayya tuli Suomeen turvapaikanhakijana. Hän sai töitä harjoittelun myötä tänä kesänä, kirkkonummelaisessa ravintolassa golf-kentän vieressä.

– Tulin tänne tyhjin käsin. Suomalaiset tekevät työtä ja maksavat veroja ja ovat tukeneet minua. Nyt minunkin on tehtävä työtä ja maksettava takaisin se, mitä hyväkseni on tehty.

Albaayya paiskii töitä keittiössä kokkina. Mutta jos ravintolan kylmälaitteet vaativat huoltoa, Albaayya vaihtaa kokinhatun sähkömiehen tamineisiin. 36-vuotias mies opiskeli sähkömekaniikkaa teknologisessa instituutissa Bagdadissa.

Albaayya teki Irakissa sähköasentajan ja ilmaistointilaitekorjaajan töitä, Kurk Golfin tiloissa olevan Tykkihyvää-ravintolan toimitusjohtaja Thomas Engblom lisää.

Albaayyan työpaikka menee kiinni talveksi lokakuun alussa, koska ravintola on auki vain kesäsesonkina.

Hänellä on pyrkimys päästä töihin valaistusjärjestelmiä valmistavaan firmaan. Työlupa on kuitenkin vielä haussa. Firma myös haluaa, että Albaayya kouluttuisi lisää nimenomaan valaistusalalla.

Ravintolan toimitusjohtaja Engblom kehuu Albaayyaa.

– Kyllähän meillä voisi olla mahdollisuuksia palkata hänet talveksi (muualle). Mutta haluaisin, että hän pääsisi omalle alalleen, hänellä on hyvä koulutus siihen.

Video on ajettu MTV Uutisissa heinäkuussa 2016.