Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Tarvitseeko tutkinnon ja työtehtävän aina kohdata?

Tammikuussa 2015 suomenquebeciläinen Martin-Éric Racine etsi töitä. Kielitaidon - muun muassa täysin sujuva suomi, englanti ja ranska - ei pitäisi olla este.

Hän oli hakenut tuloksetta "mitä tahansa". Ei onnistunut edes matalapalkkaisista työpaikoista liian hyvän koulutuksen ja vahvan CV:n takia.

Työvoimatoimistossa kehotettiin silti hankkimaan uusi tutkinto.

– Suomessa ajatellaan, että työtehtävän ja tutkinnon pitää olla täysosuma keskenään. Ei ajatella, että tutkintojen lisäksi voi olla alan kokemus voisi olla paljon olennaisempi seikka kuin mikään tutkinto. Matalampi kynnys, esimerkiksi kielikoulutusta, nyt seitsemän vuotta työttömänä ollut Racine sanoi.

Racine oli pyytänyt useasti pääsyä ruotsin kursseille. Vaikka ruotsin kielen taito edellytetään moneen virkaan ja kansainväliseen työtehtävään, kursseja ei kuitenkaan ole järjestetty. Racinen mukaan TE-keskus kertoi, ettei ruotsin kielen taidolle ole kysyntää.

Yhä vailla töitä

Loppukesällä 2016 Racine on yhä vailla työtä. Hän on edelleen tyytymätön siihen, etteivät viranomaiset kykene tai halua auttaa pääsemään kiinni työelämään.

– Se voi olla pienestä kiinni. Jos puuttuu jokin lupakortti, joka saattaa maksaa 150 euroa, esimerkiksi ensiapukortti tai tulityökortti, työttömällä ei ole rahaa maksaa niitä omasta taskusta. Monet matalapalkkaiset työtehtävät edellyttävätkin aina muutamia lupakortteja, joten kynnys työllistymiselle nousee huomattavasti, sanoo Helsingissä asuva Racine.

Racinen mukaan työvoimaviranomaiset sanovat, ettei heillä ole rahaa sellaisen kustantamiseen, ja sosiaalivirasto sanoo, ettei asia kuulu heille. Lainaa pankista ei saa, ja kavereilta lainaamisessa on riskinsä. Voi olla, ettei saa maksettua vippiä ystävälle takaisin, kun ei saa töitä hankitusta luvasta huolimatta. Näin Racinellekin on käynyt.

Hän kritisoi myös poliitikkoja. 

– Aiemmin maahanmuuttajia kehotettiin perustamaan yrityksiä, kun kukaan ei halunnut työllistää heitä. Nyt suomalaisia työttömiä kehotetaan tekemään samoin. Tekemällä niin työministerit todistavat kykenemättömyytensä hoitaa virkansa. Mielestäni ratkaisu olisi jokaiselle työnhakijalle räätälöidyt työvoimapalvelut, sen mukaan mitä työnhakija itse kokee hyödyllisempänä päästäkseen mahdollisimman nopeasti takaisin työelämään. Esimerkiksi yhdelle B-ajokortti, toiselle ruotsin tai pohjoissaamenkielen kielikurssi, kolmannelle muutamia lupakortteja.

Uutisjuttu Racinen työnhausta on ajettu tammikuussa 2015 MTV Uutisissa.