Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Ratkaisu 100 peilaa kulunutta vuotta – ensi vuonna on aika ryhtyä sanoista tekoihin!

– Päällimmäisenä kuluneesta vuodesta on jäänyt mieleen erityisesti kilpailun keskustelut. Ratkaisu 100 on lähtenyt vauhdilla liikkeelle ja matkaa on vielä edessä. Olemme kuulleet tuhansia ihmisiä tämän vuoden aikana ja kaikki se kertoo siitä, että olemme oikeasti ratkaisemassa yhteistä ongelmaa, aloittaa Ratkaisu 100 -kilpailun asiantuntija Kalle Nieminen Sitrasta.

Ratkaisu 100 -kilpailu otti ensimmäiset askeleensa jo alkuvuonna 2016 ja haastekilpailu huipentuu ensi vuoden lopulla, Suomen 100-vuotisjuhlissa. Peilatessaan kulunutta vuotta, Kalle Nieminen nostaa esille sen, että tärkeää kilpailussa on nimenomaan se, että haastetta ei ole keksitty pienellä porukalla toimistolla.

– Haastetta on kysytty suomalaisilta. Alkuvuonna kysyimme, mikä on Suomen suurin haaste, ja saatiin silloin jo yli tuhat vastausta. Sen jälkeen saatiin vielä tuhansia ääniä haasteäänestyksessä ja nyt haetaan ratkaisutiimejä mukaan ratkaisemaan tuo yhdessä valittu ongelma. Innostus osallistua osoittaa, miten tärkeästä yhteiskunnallisesta asiasta on kyse, Nieminen sanoo.

Ratkaisu 100 -kilpailu on syksyn aikana kiertänyt maakunnissa kertomassa kisasta. Viiden kaupungin kierroksella on jäänyt Niemisen mieleen ihmisten innokkuus.

– Kilpailu on esittäytynyt täysille saleille ja keskustelun taso tapahtumissa on ollut todella hyvä. Lisäksi tapahtumat ovat keränneet todella erilaisia ihmisiä. Ihmisiä on tullut eri taustoista ja eri sektoreilta ja se on ollut erityisen sykähdyttävää ja lämmittävää nähdä, koska uskon, että parhaimmat ratkaisut syntyvät vain yhteistyöllä.

Ratkaisijahaun loppukiri alkaa alkuvuodesta

– Nyt on käyty hyvää keskustelua ja kannustan, ja rohkaisen vielä ihmisiä laittamaan hakemuksen kilpailuun. Nyt on aika koota kilpailutiimi, hakea mukaan ja päästä sanoista tekoihin. Toivomme kymmeniä, jollei jopa satoja hakemuksia helmikuun aikarajaan mennessä, kuvailee Nieminen.

Ratkaisu 100 -kilpailuun voi hakea mukaan vielä helmikuun 13. päivään asti. Sen jälkeen Sitra valitsee kymmenestä viiteentoista tiimiä kilpailuun mukaan. Puolen vuoden tiukan työskentelyn jälkeen paras ratkaisu paljastetaan marraskuussa.

– Itse toivon, että Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on ennen kaikkea ratkaisujen vuosi. Jos vuonna 2016 on haettu haastetta ja mietitty mikä on se iso yhteiskunnallinen ongelma ja keskusteltu siitä, niin ensi vuonna yhä enemmän juna kääntyy kohti konkreettisia ratkaisuja.

Yhteistyö avain kilpailuun

Kilpailuun mukaan lähtö vaatii rohkeutta, mutta haasteen vaikeutta ei sovi pelätä, muistuttaa Nieminen.

– Rohkeuden lisäksi tarvitaan uskoa omaan ratkaisuideaan. Haaste on laaja ja monimutkainen, mutta se ei tarkoita sitä, että ratkaisun pitäisi olla sellainen. Tämän päivän monimutkaisessa maailmassa, jossa yhteiskunnalliset ongelmat ovat laajoja, voi olla yksinkertaisia ratkaisuja. Tämä on nähty monta kertaa.

– Yksinkertaisetkin ratkaisut vaativat yhteistyötä, uskoa omaan ideaan ja intoa viedä sitä eteenpäin. Sitra tarjoaa ensi vuonna kilpailuun mukaan pääseville resursseja, mutta emme me pysty tarjoamaan intoa tekemiseen, jollei sitä jo ole. Yhteistyön merkitystä ei voi myöskään korostaa liikaa. Me uskomme, että parhaat ratkaisut syntyvät tiimeissä, joissa erilaiset osaamiset kohtaavat. Eli rohkaisen tarttumaan puhelimeen!

Nieminen uskoo, että Ratkaisu 100 -kilpailun avulla Suomessa löydetään keino osaamisen parempaan hyödyntämiseen.

– En väitä, että tätä monimutkaista ongelmaa ratkaistaisiin yhdellä idealla. Uskon, toivon ja väitän, että löydämme monta huikeaa ratkaisua, jotka katsovat tätä laajaa osaamisen tunnistamishaastetta hieman eri näkökulmasta. Yksi tiimi keskittyy maahanmuuttajien osaamiseen, toinen tiimi ikäihmisten osaamiseen ja kolmas työelämän muutokseen ja elinikäiseen oppimiseen. Kun löytyy erilaisia ratkaisuja ja ne kaikki saadaan vielä vietyä eteenpäin, niin ne yhdessä ratkaisevat tätä isoa ongelmaa.