Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Nouseeko Suomi osaamisella vai terveydellä? Näin miljoonan euron haasteita perusteltiin

"Kaikkien osaamisen saaminen käyttöön vaikuttaa ensinnäkin monelle syrjäytyneelle kokemuksen, joka nostaa itsetuntoa, kun huomaa, että oikeasti osaa jotakin." Näin alkaa Ratkaisu 100 -kilpailussa Kaikkien osaaminen käyttöön -haasteelle äänensä antaneen perustelut.  

Ratkaisu 100 -kilpailu kiristyy, kun aikaa haasteiden äänestämiseen on enää viikko. Niukasti johdossa tähän asti on ollut Jokaisesta Energian tuottaja -haaste, mutta vain pari päivää sitten johtoon astui Kaikkien osaaminen käyttöön -haaste. Työtä varmasti, vaikka paloina -haaste ja Välitöntä hoivaa -haaste, joka pureutuu vanhenevan Suomen haasteisiin, toimivat tiukkoina haastajina.

Ratkaisu 100 -kilpailussa on mukana enää neljä eri haastetta, joista valitaan voittava haaste, jota lähdetään toteuttamaan Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.  Äänestysaikaa on vielä syyskuun loppuun asti, joten äänestä nyt. Kilpailun päätteeksi voittajat saavat ratkaisunsa toteuttamiseen miljoona euroa.

”Mitä teemme energialla, osaamisella tai työllä, jos olemme siinä kunnossa, ettemme pysty hyödyntämään niistä yhtäkään."

Äänestäessään sivuilla on voinut myös kertoa perustelunsa sille, mikä haaste ansaitsee miljoona euroa ja toteuttamisen. Välitöntä hoivaa -haasteessa moni äänestäjä totesikin, että kaikki ovat ansainneet arvokkaan vanhuuden, eikä yksinäisyys tulisi olla yhteiskunnassamme mikään normi.

”Liian paljon on yksinäisiä ja apua tarvitsevia ikäihmisiä oman onnensa nojassa tai sitten palvelutaloissa ilman virikettä. Haaste on todellakin tämän päivän haaste, mutta vielä ehdimme rakentaa toimivan systeemin, jotta ikäihmisetkin voivat nauttia elämästään”, perusteli ääntään yksi äänestäjistä.

”Lapsettomana pariskuntana mietityttää kuka meistä pitää huolta sitten kun olemme sen tarpeessa”.

”Välitöntä hoivaa -haaste liittyy eniten ihmisen perustavaa laatua oleviin tarpeisiin. Tässä paketoituu hyvinvointi ja sen haasteet. Erityisesti näkisin haasteen kohdentuvan ikäihmisiin. Haasteen ratkaisuun on kuitenkin mahdollista kytkeä mukaan kaikki ikäryhmät ja ylisukupolvisuus”, toinen äänestäjä taas kirjoitti.

”Haaste linkittyy hyvin erityisesti Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseen. Erityisesti yksin kotona asuvien arjen tukemiseen pitäisi löytää uusia keinoja esim. valtionhallinnon, kuntien, seurakuntien ja järjestöjen yhteistyöllä. Keinoina ylisukupolvinen yhteistoiminta. Apu ja tuki pitäisi kytkeä myös työllistämisen edistämiseen ja mahdollisesti innovatiivisiin asumisratkaisuihin ikäihmisille kuitenkin kohtuuhintaisesti”, kolmas hahmotti ääntään haasteelle.

Aikamme vaiettu tragedia

Moni Välitöntä Hoivaa -haasteelle äänensä antanutta huolestutti erityisesti resurssit ja hoiva, mitä ikäihmisten hoivaan kohdistetaan. Kyse ei ole mistään nykyhetken ongelmasta, vaan me kaikki vanhenemme, kuten yksi äänestäneistä muistutti.

”Lapsettomana pariskuntana mietityttää kuka meistä pitää huolta sitten kun olemme sen tarpeessa”, kirjoitti yksi äänestäneistä.

”Vanhusten yksinäisyys on aikamme vaiettu tragedia”, kiteytti taas toinen.

”Mitä teemme energialla, osaamisella tai työllä, jos olemme siinä kunnossa, ettemme pysty hyödyntämään niistä yhtäkään”, muistutti eräs.

Osaaminen on kaiken ydin

Kärkipaikasta kisaava Kaikkien osaaminen käyttöön -haaste on saanut äänestäjiltä lukuisia perusteluja, miksi juuri tämän haasteen pitäisi valikoitua jatkoon. Suurin osa haastetta äänestäneistä korostikin, että osaaminen on kaiken ydin pienessä Suomessa, missä ei luonnonvaroja juurikaan ole.

"Jokainen ihminen on nähtävä erityisenä ja huikeana mahdollisuutena! Kaikissa meissä on kapasiteettia huimiin asioihin, mutta valitettavasti vain harvat pääsevät käyttämään koko kapasiteettiaan."

”Suomi nousee ja pärjää vain osaamisella. Nyt valtava määrä osaamista on työttömyyskortistossa ja tiedän myös, että organisaatiot eivät hyödynnä läheskään täysimääräisesti sitä osaamiskapasiteettia, joka heidän palveluksessaan työskentelee. Tuottavuus saataisiin nousemaan kohisten, kun osaaminen osattaisiin ottaa aidosti käyttöön. Osaamisella ja innolla!”, kirjoitti yksi äänestäjä.

”Ainoa tie Suomen ja muun maailman tulevaisuuteen on kaikkien mukaan ottaminen. Jokainen ihminen on nähtävä erityisenä ja huikeana mahdollisuutena! Kaikissa meissä on kapasiteettia huimiin asioihin, mutta valitettavasti vain harvat pääsevät käyttämään koko kapasiteettiaan. Työttömyys, syrjäytymisen mahdollistaminen yhteyskunnassamme, ihmisten syrjintä sukupuolen, kulttuurin, kansallisuuden ja kyvykkyyksien perusteella ovat yhteiskuntamme kannalta kapasiteetin pahinta väärinkäyttöä”, kirjoitti haasteen puolesta äänestänyt.

”Osaaminen on arvokasta Suomelle. Jokainen osaa jotain, kun osoitetaan paikka ja annetaan mahdollisuus. Tekemällä oppii, myös suomen kieltä. Aktiivinen, tekevä ihminen pysyy terveenä fyysisesti ja henkisesti”, toinen äänestäjä muistuttaa. 

Osaamisen käyttöönotto on pakollista

Kaikkien osaaminen käyttöön -haasteen puolesta äänestäneet korostivat lähes kaikki sitä, että osaaminen pitää vain löytää. Optimismi oli käsin kosketeltavaa haasteelle äänensä antaneiden perusteluissa

"Tämä on avain kaikkien muidenkin haasteiden ratkaisemiseen. Vaatii kansallismentaliteetin muutosta, mutta joskus vaikeatkin asiat ovat mahdollisia etenkin pakon edessä."

”Ihmisissä olevat voimavarat käyttöön, yhteistyön rakentaminen, yhdessä tekeminen - ei välttämättä maksa mitään, tai ei maksa paljon ja lopputulos on todennäköisesti hieno.  Lisää myös pätevyyden ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksia ja siten hyvinvointia”,  perusteli yksi äänestäjä.

”Tämä on avain kaikkien muidenkin haasteiden ratkaisemiseen. Vaatii kansallismentaliteetin muutosta, mutta joskus vaikeatkin asiat ovat mahdollisia etenkin pakon edessä. Ja kaikkien osaamisen käyttöönotto on ihan pakollinen juttu. Meidän pitää oppia arvostamaan kaikenlaisia ihmisiä ja innostamaan toisiamme”,  eräs äänestäjä sanoi.

Ratkaisu 100 -kilpailun miljoonasta eurosta kilpailevat myös Kaikille työtä, vaikka paloina -haaste ja Jokaisesta energian tuottaja -haaste. Näitä haasteita voit myös äänestää syyskuun loppuun asti. Tutustu haasteisiin täältä.