Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Nimikkopaneelit antavat kaupunkilaisille mahdollisuuden kannattaa aurinkoenergiaa

Helsingin energiayhtiö Helen on rakentanut jo kaksi aurinkovoimalaa Helsinkiin.

Toinen sijaitsee Kivikossa hiihtohallin katolla ja toinen Suvilahden sähköaseman katolla. Kivikon voimalassa on lähes 3 000 aurinkopaneelia ja sen arvioitu vuosituotanto vastaa noin 350 kerrostalokaksion vuosikulutusta. Aurinkovoimala on Suomen suurin.

Suvilahdessa paneeleja on vajaat 1 200 ja vuosituotanto noin 275 megawattituntia. Yhteensä Helenin aurinkovoimalat yltävät teholtaan yli megawattiin. Tämä on noin 13 prosenttia koko Suomen verkkoon kytketystä aurinkosähkötuotannosta. 

Asiakkaat tukevat aurinkosähkön lisäämistä

Yhden aurinkopaneelin voi vuokrata 4,4 euron kuukausihinnalla. Vaikka sähköyhtiö hyvittää asiakkaalle paneelin tuoton, asiakas joutuu sähkön hinnasta riippuen maksamaan vuodessa reilut 40 euroa siitä ilosta, että saa edistää aurinkoenergian tuotantoa Suomessa. Tästä huolimatta paneelit ovat olleet suosittuja.

– Näin se menee, kun se verkon kautta kiertää. Siihen tulee siirto- ja veromaksu päälle, niin ei siinä plussan puolelle pääse. Asiakas jää siinä muutaman euron ikään kuin tappiolle, mutta toisaalta, onko se tappio, kun pääsee vaikuttamaan ja saa sitä aurinkosähköä, joka on aika hieno tuote tällä hetkellä, perustelee Helen Oy:n projektin johtaja Atte Kallio.

Helenin mukaan aurinkovoimala ei tuota yhtiölle suuria voittoja.

– Laskettiin, että se on noin plus, miinus nolla. Ei tämä ole meillekään kultakaivos, vakuuttaa Kallio.

Jos haluaisi tuottaa kerrostalokaksion vuotuisen sähköntarpeen auringolla, paneeleita pitäisi hankkia viisi.

Lisää voimaloita kysynnän mukaan

Nimikkopaneeli tarjoaa mahdollisuuden aurinkoenergian tuottamiseen esimerkiksi kerrostaloasukkaille ja muille aurinkoenergiasta kiinnostuneille, joilla ei ole mahdollisuuksia investoida omaan aurinkopaneelilaitteistoon.

Kivikossa on vielä vapaana vajaat 700 paneelia. Helen on luvannut rakentaa uusia aurinkovoimaloita niin kauan kuin kysyntää riittää.

Aurinkosähkön merkitys Suomen energiantuotannossa on vielä marginaalinen. Aurinkoenergian merkitys on kuitenkin kasvamassa.

– Jos 10 vuoden perspektiivillä katsotaan, niin silloin voitaisiin 3–5 prosenttia Suomen sähköstä tuottaa aurinkoenergialla, laskee Aalto-yliopiston professori Peter Lund.

Uutisjuttu on ajettu MTV Uutisten tv-uutisissa huhtikuussa 2016.