Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Näkövammaisten kauppa mahdollistaa työn – käsityönä valmistuu myös rottinki

Näkövammaisten työllistymismahdollisuudet ovat kiristyneet entisestään nykypäivän kivenkovilla työmarkkinoilla. Käsityöläisyys on yksi väylistä, jolla näkövammaiset ovat perinteisesti työllistyneet ja nykypäivänäkin Suomessa näkövammaisilla on vahva osaaminen käsityöläisyydessä.

Yksi väylä mitä kautta näkövammaiset saavat itse tekemiään tuotteitaan myyntiin on Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n Annansilmät-Aitta. Kauppa on myynyt näkövammaisten käsityöläisten tuotteita lähes sadan vuoden ajan ja kaupan tarkoitus on nimenomaan työllistää näkövammaisia käsityöläisiä.

– Meillä ei ole tavoitteena tehdä voittoa, vaan työn antaminen osaajille. Periaatteena on, että sokean on itse aika vaikea markkinoida tuotteitaan ja toinen aspekti on se, että vaikeasti vammainen ihminen voi tätä kautta kokea olevansa tarpeellinen yhteiskunnassa, kertoo Annansilmät-Aitan myymäläpäällikkö Simo Parviainen.

Yhteensä Suomessa on Parviaisen arvion mukaan 450 näkövammaista käsityöläistä ja harrastajat päälle.

– Meille tekee säännöllisesti tuotteita  noin 55 käsityöläistä. Elannon tästä saa jos tekee kovasti töitä ja olemme pyrkineet pitämään tuotteista saatavan hinnan yleistä ansiokehitystä vastaavalla tasolla. Näkövammaisilla on usein pohjalla vammaisten peruseläke, joka antaa sen minimitason ja sitten työllä pystyy parantamaan elämäntasoa, kertoo Simo Parviainen.

Erikoisuutena kotimaiset rottinkikalusteet

Annansilmät-Aitassa myydään paljon pajusta, juurista, synteettisestä materiaalista ja puusta tehtyjä tuotteita. Lisäksi kaupasta löytyy näkövammaisten tekemiä tekstiilituotteita.

Erikoisuutena on ainoana Suomessa kotimaisesti valmistetut rottinkikalusteet.

– Rottinki tuodaan ulkomailta, mutta nyt on käynyt niin, että suomalaiset näkövammaiset ovat ainoita rottinkikalustevalmistajia Euroopassa. Se on aika iso arvo sinänsä.

Annansilmät-Aitalla on yhteistyössopimus muun muassa S-ketjun ja Keskon kanssa ja tuotteita myydään ketjuille useita tuhansia vuosittain. Esimerkiksi Näkövammaisten tekemiin koreihin voi törmätä myös tutuissa ABC-huoltamoketjun ravintoloissa. Mattopiiskoja ja harjoja myydään taas saksalaiseen nettikauppaan.

– Yritysmyynnillä on merkitystä työllistymisen kannalta, koska tilausmäärät voivat olla merkittäviä.

Käsityöläiselle ihanteellinen tilanne

Rottinkikalusteita tekee Helsingissä Näkövammaisten Iiris-keskuksen alakerrassa myös Untamo Mäki. Untamo Mäellä on lähes 20 vuoden kokemus rottinkikalusteiden teosta.  

– Minulla on ollut itsellä tila aikoinaan, missä olen huonekaluja tehnyt. Nyt tämä järjestely sopii minulle, koska oman yrityksen pyörittäminen vaatii todella kovaa työtä ja on kallistakin. Tässä saan keskittyä valmistukseen. Ihanteellinen tilanne tällä hetkellä sanoisin.

Mäki kokee tärkeänä oman osaamisensa.

– Me näkövammaiset olemme lähes ainoita kun rottinkikalusteita vielä tekevät ja kyllä se osaaminen olisi tärkeää ylläpitää. Tärkeää olisi, että se osaaminen säilyisi tuleville polville.

Monien erityisryhmien, kuten näkövammaisten, työllistyminen on nykypäivänä vaikeaa. Monen osaaminen jää helposti piiloon ja käyttämättä. Minkälaisilla ratkaisuilla erityisryhmien osaamisen tunnistamista ja hyödyntämistä työmarkkinoilla voitaisi edistää? Ratkaisu 100 -kilpailu etsii tähän vastauksia. Hae mukaan 13.2.2017 mennessä.