Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Miljoona euroa jaossa – pelastetaanko planeetta vai kitketäänkö työttömyyttä?

Ratkaisu 100 -kilpailussa äänestäjät ovat tällä hetkellä sitä mieltä, että planeettamme pitää pelastaa. Neljästä Ratkaisu100-kilpailun haasteesta Jokaisesta energian tuottaja -haaste on saanut tähän mennessä eniten ääniä.

Ratkaisu 100 -kilpailussa on mukana enää neljä eri haastetta, joista valitaan voittaja. Eniten ääniä kerännyttä haastetta lähdetään ratkomaan Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Haasteisiin on voinut tutustua Ratkaisu 100 -sivustolla ja antaa parhaalle haasteelle äänensä. Äänestysaikaa on vielä syyskuun loppuun asti. Kilpailun päätteeksi voittajat saavat ratkaisunsa toteuttamiseen miljoona euroa.

Niukassa johdossa on Jokaisesta energian tuottaja -haaste, mutta tiukkana haastajana muiden mukana on myös Työtä varmasti, vaikka paloina -haaste.

”Jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin ja suurta energiaremonttia tehtyä, ei ole millään muillakaan seikoilla juuri mitään väliä."

Äänestäjät ovat saaneet myös perustella valintojaan. Suurin osa äänestäjistä perustelee Energia-haastetta ilmastonmuutoksella.

”Jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin ja suurta energiaremonttia tehtyä, ei ole millään muillakaan seikoilla juuri mitään väliä", perusteli eräs äänestäjä ytimekkäästi.

"Planeetta on pelastettava", kirjoitti toinen.

”Energiantuotanto on keskeinen kysymys ilmastonmuutoksen kannalta, jos sitä ei ratkaista, ei voi ratkaista muitakaan haasteita. Siksi uusiutuvien energioiden käyttöönotto on keskeistä. ja se, että näitä uusiutuvia voidaan tuottaa pienissä paloissa vaikka kuntosaleilla, katoilla, pyörillä jne.”, kirjoitti eräs Energia-haastetta äänestänyt.

”Ihmisten määrä kasvaa edelleen maapallolla ja kulutustavara lisääntyy, mikä edelleen lisää energian kulutusta. Tämä yhdistettynä ilmastohaasteisiin edellyttää energiantuotannolta kehittymistä”, yksi Energia-haastetta äänestänyt perusteli ääntään.

Työtä varmasti, vaikka paloina -haaste kerää ääniä

"Ei ole enää koulutusputkia, eikä ole uraputkia, on monenlaisia töitä ja byrokratian pitäisi mahdollistaa kaikenlaisten töiden kannattavuus.”

Työ on merkityksellinen asia suomalaisille. Se tuo mielekkyyttä ja arvon tunnetta.

Tätä korostivat monet Työtä varmasti, vaikka paloina -haastetta äänestäneet. Äänestäneet perustelivat haastevalintaansa muuttuvilla työmarkkinoilla, työttömyydellä ja toimeentulolla, jotka kaipaavat kaikki ratkaisuja.

”Työn luonne on jo nyt muuttunut pätkätöiksi, nuorten työttömyys on suurta ja työikää on pidennetty, ja silti iäkkäämpien työnhakijoiden on turha hakea töitä ikärasismin takia. Näihin ongelmiin voisi tällainen projekti tuoda ratkaisun. Esim. yrittäjillä on suuria vaikeuksia saada yritys pyörimään yksin - siihen voisi palatyö olla ratkaisu. Hyöty olisi moninkertainen”, pohtii eräs äänestäjä.

”Tuo kaikki muu pystytään ratkaisemaan kyllä muutoinkin, mutta ilman työtä meillä ei ole noista mitään”, toinen äänestäjä toteaa.

"Tulevaisuuden työtilanne tulee olemaan haastava digitalisoitumisen ja töiden pirstaloitumisen takia. Vakituiset työpaikat vähenevät rajusti, tarjolla tulevaisuudessa lienee esim. osa-aikaista nollatuntisopimusta tai kymmenien määräaikaisuuksien pätkien putkia. Ei ole enää varmaa ja vakaata tapaa tuottaa perheelle leipää pöytään. Työpaikat, siis paikat johon mennään töihin, vähenevät etätyöteknologian kehittyessä, työpaikkojen tilalle tulee ajatushuoneita tai kiihdyttämötiloja. Mistä varma leipä perheelle, siinäpä kysymys. Se on tärkeää kaikille. Ja samalla iso haaste”, kolmas Työtä varmasti -haastetta äänestänyt perusteli valintaansa.

Omakohtaiset kokemukset vaikuttivat äänestämiseen

Byrokratian helpottaminen ja työmarkkinoiden muuttaminen kannustavammaksi olivat asioita, joihin kaivattiin erityisesti ratkaisuja. Useat äänestäjät kertoivat omakohtaisesta kokemuksestaan työelämässä.

”Tuo kaikki muu pystytään ratkaisemaan kyllä muutoinkin mutta ilman työtä meillä ei ole noista mitään.”

”Minulla on monta ammattia; uusimpaan valmistun tänä syksynä. Pisin työsuhteeni on kestänyt 3,5 vuotta, ja pidän siitä että voin ja saan tehdä monenlaisia asioita ja töitä. Olen jälleen tyhjän päällä. Toivon ja uskon, että löydän töitä pian. Nyt kun aikuiskouluttautumisen mahdollisuudet koko ajan pienenevät ja jopa nuorten opiskelua rajoitetaan, työssäoppiminen ja monenlaisten työntekemisten mallit ja mahdollisuudet ovat entistä tärkeämpiä. Ei ole enää koulutusputkia, eikä ole uraputkia, on monenlaisia töitä ja byrokratian pitäisi mahdollistaa kaikenlaisten töiden kannattavuus”, eräs Työtä varmasti, vaikka paloina -haastetta äänestänyt kertoo.

”Minulla on kolme poikaa: kaksi jo työikäistä ja kuopus 16-vuotias. Äidin huoli siitä, mistä heille riittää tulevaisuudessa töitä, on joskus musertava. 16-vuotias yrittää oman jaksamisensa uhallakin saada huippuarvosanoja lukiossa, jotta varmistaisi mahdollisuutensa päästä aikanaan jatko-opiskelemaan varmimmat työmahdollisuudet takaavaan koulutukseen (viime vuonna ko. linjalle valittiin huimat 11-12% hakijoista). Miten ihmeessä tämä on tällaiseksi mennyt? Itselläni on pelkkä peruskoulupohja 70-80-lukujen taitteesta ja aina on töitä ollut. Pelkkä tekniikan kehitys ei mielestäni riitä tähän selitykseksi ja toivoisin todella että asiaan paneuduttaisiin perin pohjin”, perustelee eräs äänestäjä omakohtaisella kokemuksella. 

Ratkaisu 100 -kilpailun miljoonasta eurosta kilpailevat myös Kaikkien osaaminen käyttöön -haaste ja Välitöntä hoivaa -haaste. Näitä haasteita voit myös äänestää syyskuun loppuun asti. Tutustu haasteisiin täältä.