Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Video: Onko yksilöllisten polkujen tarve työelämässä täysi myytti?

Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailussa etsitään keinoja osaamisen parempaan tunnistamiseen ja hyödyntämiseen kansainvälistyvässä Suomessa. Seuraa suoraa lähetystä Yksilölliset polut - ratkaisu vai myytti? -tapahtumasta torstaina 18.5 alkaen klo 15.00!

Tapahtuma lähetetään suorana ja sitä voi katsoa täällä tai MTV:n Katsomossa. Tilaisuus on täynnä ja ilmoittautuminen tapahtumaan päättynyt.

Tapahtuma järjestetään Kulttuuriareena Gloriassa Helsingissä ja puhujina ovat muun muassa Startup Refugeesin toiminnanjohtaja Camilla Nurmi, tutkija Marja-Liisa Trux, Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius ja Helsingin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela. Tilaisuuden juontavat toimittaja Riku Siivonen ja Sitran asiantuntija Nuppu Stenros.

Yksilölliset polut – ratkaisu vai myytti?

Aika: 18.5.2017 klo 15:00-17:30

Keskustelun tavoitteena on murskata tai todentaa osaamiseen liittyviä myyttejä. Helsingin kaupungin Ilkka Haahtela muistuttaakin, että suomalaiset elävät nykyään globaalissa maailmassa, missä monipuolisella osaamisella on valtava merkitys.

– Tämä tarkoittaa sitä, että työtehtävät muuttuvat kansainvälisessä kilpailussa jatkuvasti. Globaalit muutokset heijastuvat Suomeen ja meillä joudutaan miettimään: mitä muutos tarkoittaa? Mitä täällä kannattaa ja pitää tehdä, jotta Suomessa olisi töitä? Onko juuri minun osaamiseni sellaista, jota Suomessa tarvitaan?   

Starup Refugeesin toiminnanjohtaja Camilla Nurmi uskoo, että kaikilla on osaamista. Joskus se vain on piilossa.

– Olen työskennellyt nuorten ja nyt työskentelen maahanmuuttajien kanssa. Näillä ryhmillä yhteistä on esimerkiksi se, että sitä osaamista on ja myös sitä halua käyttää osaamista. Heiltä kuitenkin puuttuu sitä sosiaalista pääomaa, joka nykypäivän työllistymisessä on aika ratkaisevaa, Nurmi kertoo.

– Tavallaan itse pitäisi löytää verkostoja ja markkinoida itseään. Pitäisi löytää ne väylät, joilla osoittaa osaamisensa työmarkkinoilla. Olemme ehkä tulleet jo siitä maailmasta pois, jossa opinnoilla, opiskelulinjalla tai tutkinnolla todistat osaamisen seuraavat kaksikymmentä vuotta, Haahtela pohtii.       


Mutta onko myytti, että yksilölliset oppimispolut tai työurat ovat mahdollinen tapa saada kaikkien osaaminen paremmin käyttöön? Onko riittävän yksilöllisiin palveluihin varaa? Kenen tai keiden vastuulla on viime kädessä räätälöityjen polkujen toteuttaminen? Entä mitä työ tarkoittaa tulevaisuudessa, jossa palkkatyötä ei enää nykymuodossa ole? Vai onko sekin myytti?

Lue lisää ohjelmasta tapahtuma-välilehdellä.

Jos käytät Internet Explorer -selainta videon katsomiseen, tarvitset Silverlight-liitännäisen. Lataa Silverlight täältä. Video käynnistyy ilman liitännäistä Mozilla Firefoxilla sekä Google Chromella. Puhelimella ja tabletilla iPhone iOS ja Android-käyttäjät pystyvät käynnistämään striimin suoraan sivulta. Windows Phonen käyttäjät tarvitsevat Katsomo-applikaation liven toistamiseen.