Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Kevytyrittäjyys tuo yrittäjän vastuun pienemmillä riskeillä – Arttu sai harrastuksesta ammatin

Arttu Hämäläinen päätti lopettaa päivätyönsä viime kesänä ja tehdä omasta harrastuksestaan ammatin.

Jyväskyläläinen Arttu, 30, kertoo, että päätös muhi kauan. Mies oli tehnyt sivutuloverokortilla pitkään keikkoja selostajana erilaisissa urheilutapahtumissa.

– Hyppäsin kesän aikana täysitoimiseksi selostajaksi ja eteen tuli sitä ennen tietenkin pohdinta, että perustanko oman yrityksen toiminimellä vai mitä teen, Arttu Hämäläinen aloittaa.

Päätoimisesti Hämäläinen on selostanut alkusyksystä lähtien muun muassa jääkiekko-otteluita ja E-Sportsia. Toiminimen sijasta Hämäläinen valitsi työllistämisensä tieksi laskutuspalvelun eli niin sanotun kevytyrittäjyyden.  

– Se, miksi päädyin laskutuspalveluun oli se helppous. Isoin juttu tässä on minulle myös turvallisuus. Jos tiedät olevasi jossain hyvä, niin rekisteröidyt, lähetät verokortin ja teet pohjatyöt. Puhutaan kymmenestä minuutista ja sen jälkeen olet käytännössä yrittäjä.

Paperien pyörittelystä työn tekoon

Ukko.fi-laskutuspalvelun toimitusjohtaja Ukko Kumpulainen kertoo, että kevytyrittäjyyden idea on, että yrittäjälle jäisi paperitöiden sijasta aikaa enemmän itse työhön. Yksinkertaisesti siis siihen mitä osaa parhaiten.

– Tämä vaatii omaa aktiivisuutta samalla tavalla kuin yrittäjyys muutenkin. Sitä, että haluaa tuoda omaa osaamistaan esille tai sitten tuoda esille sellaista osaamista, jolle on kysyntää työmarkkinoilla. Lisäksi tämä on väylä vaikka testata omaa liikeideaansa ennen oman toiminimen perustamista. Kun aloittaminen on helppoa, niin se työ lähtee oikealla tavalla liikkeelle, Kumpulainen perustelee.

– Kyllä se antaa tietynlaista kepeyttä siihen työhön. Keskityn siihen omaan työhön, enkä paperilaskuihin, pohtii selostajana työskentelevä Hämäläinen.

Kevytyrittäjyydessä laskutuksen hoitaa siis yhtiö, johon kevytyrittäjä on rekisteröitynyt. Tämä ei ole kevytyrittäjällekään ilmaista, vaan välistä otetaan yleensä jonkin suuruinen maksu.

– Kyllä se palvelu jonkun verran tietenkin maksaa, mutta yrittäjänä maksaisin todennäköisesti tilitoimistolle kirjanpidosta ja tekisin varmaan itse laskutuksia. Voi olla, että stressaisin näistä asioista, enkä tiedä kumpi on sitten kannattavampaa. Tämä sopii minulle, Hämäläinen sanoo.

Laskutuspalveluita löytyy useita erilaisia

Kevytyrittäjyys on saamassa jalansijaa Suomessa. Ukko-kevytyrittäjänä työllistyy jo sen sivujen mukaan yli 29 000 suomalaista. Lisäksi muita laskutuspalveluita on noussut markkinoille kiihtyvällä tahdilla.

– Ihmiset ymmärtävät enemmissä määrin sen, että omalla työllä on arvoa ja sitä pystyy myymään. Laskutuspalveluilla se on tehty vielä helpoksi, näkee Kumpulainen.

Ukko.fi-palvelu on itse neljä vuotta vanha ja perustajat ovat itse yrittäjätaustaisia.

– Törmäsimme tähän ongelmaan, että alihankinnan ostaminen on todella vaikeata. Pienyrittäjällä nousee aika nopeasti kädet pystyyn. Kustannusten lisäksi alihankintaan liittyy paljon sellaista, mikä vie yrittäjältä aikaa ja siinä muodostuu erilaisia velvollisuuksia verokorteista vuosi-ilmoituksiin. Se alihankinta, vaikka pieni työkeikka, jää helposti tekemättä tai sitten se hoidetaan pimeästi, maksamatta veroja.

Hämäläinen kokee, että kevytyrittäjyydessä on samanlaisia haasteita kuin normaalissakin yrittäjyydessä ja pienyrittäjyydessä.

– Tässä olet yhtä lailla yksin vastuussa tekemisistäsi. Se antaa paljon vapauksia, mutta samaan aikaan myös vastuuta. Työtä tehdäkseen pitää pystyä se oma palvelu myymään ja tekemään itsensä tärkeäksi. Tätä toisaalta voi tehdä myös päätoimen ohella jos haluaa, pohtii selostajana toimiva Hämäläinen.