Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Aurinkopaneeleja myös kerrostaloihin

Helsingin Herttoniemessä sijaitsevan kerrostalon katolle asennettiin reilut kaksi vuotta sitten aurinkopaneelit.

Paneelit kuuluvat taloyhtiössä asuvalle Janne Käpylehdolle. Aurinko tuottaa nyt kaiken hänen asuntonsa tarvitseman sähkön. Kesän ylituotanto menee sähköyhtiön pankkiin, josta sitä voi hyödyntää myöhemmin.

– Olen erittäin tyytyväinen. Paneelit ovat toimineet hyvin. Ne ovat tuottaneet energiaa ennakko-odotusten mukaisesti eikä minkäänlaisia huoltoja ole tarvinnut tehdä, kiittelee Käpylehto.

Käpylehto oli paneelien hankinnassa edelläkävijä. Oman hankinnan jälkeen hän on tehnyt konsulttina selvityksiä aurinkosähköjärjestelmistä useille taloyhtiöille. Hän on myös kirjoittanut aiheesta kirjan.

– Kerrostaloissa on valtava potentiaali aurinkoenergialle, mutta toistaiseksi vain muutama taloyhtiö on hankkinut oman aurinkovoimalan. Asunto-osakeyhtiöt ovat pikkuhiljaa heräämässä asiaan. Buumi on selvästi käynnissä ja yhteydenottoja tulee koko ajan, mutta päätöksentekoprosessit ovat vielä melko pitkiä, pohtii Käpylehto. 

Aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin

Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet 5-6 vuodessa jopa 70 prosenttia. Keskimäärin aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa 15 prosenttia taloyhtiön kiinteistösähkön tarpeesta. Investoinnin takaisinmaksuaika on noin 13-20 vuotta.

– Ilmaisen asian mieluiten niin, että taloyhtiön aurinkovoimala ehtii maksaa itsensä takaisin kolme kertaa teknisen käyttöikänsä aikana. Käyttöikä vaihtelee 40-60 vuoden välillä, laskee Käpylehto.

Käpylehto rohkaisee taloyhtiöitä aurinkopaneelien hankintaan.

– Meillä Herttoniemessä asentaminen sujui päivässä ja järjestelmä oli heti toiminnassa. Kannustan kovasti muitakin taloyhtiöitä aurinkosähkön hankintaan, koska tämä on taloudellisesti kannattavaa. Tärkeää on, että sähköstä käytetään mahdollisimman iso osa itse. Silloin laskennallinen kannattavuus on parempi, vinkkaa Käpylehto.

Herttoniemeläisen kerrostalon katolla on 14 aurinkopaneelia. Järjestelmän hinta oli noin 6 000 euroa.

Helsingin Oulunkylässä sijaitseva kerrostaloyhtiö hankki toukokuussa oman aurinkosähköjärjestelmänsä. Se on Suomen ensimmäinen kerrostaloyhtiön itsenäisesti tilaama järjestelmä.

Helsingin kantakaupungin ensimmäinen asuinkerrostalon investoima aurinkovoimala on asennettu Iso Roobertinkadun ja Fredrikinkadun kulmaan. Voimalan avajaisia vietettiin elokuun alussa.

Uutisjuttu on ajettu MTV Uutisissa toukokuussa 2014.