Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Ratkaisu 100 -kilpailun lopulliset voittajat valitsee kisan seitsenhenkinen tuomaristo. Tuomariston puntariin joutuvat kilpailutiimien ratkaisujen vaikuttavuus, innovatiivisuus ja toteutuskelpoisuus.

Voittajat julkaistaan Sitran 50-vuotisjuhlissa 16.11.2017.

Ratkaisu 100 -kilpailun tuomaristo

 

Laura Hirvi on Suomen Saksan-instituutin johtaja ja filosofian tohtori. Hirvi kasvoi suomalais-saksalaisessa, kaksikielisessä perheessä Mannheimissa, ja hänen tiensä kulki ylioppilastutkinnon jälkeen Berliinin ja Intian kautta opiskelemaan etnologiaa Jyväskylän yliopistoon.

Väitöskirjassaan Hirvi tutki sikhi-vähemmistöjä Suomessa sekä Kaliforniassa. Post-doc -tutkielmassaan Hirvi syventyi suomalaisten taiteilijoiden vuorovaikutukseen Berliinin kanssa. Hän on myös toiminut mm. tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa sekä ASLA Fulbright Graduate -tutkijana Santa Barbaran yliopistossa USA:ssa.

Hirvi on johtanut Suomen Saksan kulttuuri- ja tiedeinstituuttia vuodesta 2015 lähtien.

Olli-Pekka Heinonen aloitti uuden Opetushallituksen pääjohtajana vuoden 2017 alusta. Tätä ennen hän toimi valtiosihteerinä valtiovarain-, opetus- ja kulttuuri-, sisä- ja ulkoasiainministeriössä. Heinonen on toiminut myös valtiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa vuosina 2012–2015. Valtiosihteerinä hän johti valtioneuvoston kanslian toimintaa sekä avusti pääministereitä Jyrki Katainen ja Alexander Stubb.

Ennen siirtymistään valtioneuvoston kansliaan hän toimi Yleisradion johtajana 2002–2012, ja kansanedustajavuosinaan liikenne- ja viestintäministerinä 1999–2002 sekä opetusministerinä 1994–1999. Heinonen on myös toiminut useissa luottamustehtävissä yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Timur Kärki on Gofore Oy:n toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista. Hänellä on 20 vuoden kokemus sähköisten palveluiden kehittämisestä. Kärki on innostunut maailman parantamisesta uutta tekniikkaa hyödyntäen sekä työkulttuuria kehittämällä yhdessä asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa.

Tivi-lehden toimitus valitsi Kärjen vuoden 2015 Tivi-vaikuttajaksi, perustellen valintaa hänen rohkeudellansa ottaa kantaa toimialaan liittyviin asioihin mediassa ja yhteistyöverkostoissa. Kärjen luotsaama Gofore Oy valittiin parhaaksi työpaikaksi omassa sarjassaan Great Place to Work -tutkimuksessa alkuvuodesta 2017.

Anita Lehikoinen on työskennellyt opetus- ja kulttuuriministeriössä vuodesta 1989. Ennen kansliapäällikön tehtäväänsä hän on toiminut korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtajana, koulutus- ja tiedepolitiikan osaston korkeakoulu- ja tiedeyksikön johtajana, tiedeyksikön päällikkönä sekä opetus- ja korkeakouluneuvoksen tehtävissä.

Hän on myös osallistunut korkeakoulu- ja tiedepolitiikkaa koskevaan kansainväliseen kehittämiseen eurooppalaisissa työryhmissä ja verkostoissa. Tämän lisäksi Lehikoinen on johtanut korkeakoululaitoksen ohjauksen ja rakenteiden uudistamista sekä yliopisto- ja ammattikorkeakoulu-uudistusta.

Maija-Leena Paavola on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari. Eduskunnan pääsihteerinä hän aloitti tammikuussa 2016. Pääsihteeri johtaa eduskunnan kansliaa.

Vuosina 2012–2015 Paavola toimi eduskunnan lainsäädäntöjohtajana ja keskuskanslian päällikkönä. Keskuskanslian tehtävänä on huolehtia eduskunnan täysistuntotyön suunnittelusta ja täysistuntoihin liittyvistä valmistelu-, täytäntöönpano- ja palvelutehtävistä. Vuosina 1997–2012 hän toimi vanhempana eduskuntasihteerinä sekä eduskuntasihteerinä eduskunnan kansliassa.

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa Paavola työskenteli oikeusasiamiehensihteerinä vuosina 1993–1997 ja opetushallituksessa ylitarkastajana 1991–1993. Lisäksi hän on toiminut useissa eduskunnan kansliatoimikunnan asettamissa kehittämishankkeissa.

Taneli Tikka on Tieto Oyj:n innovaatiojohtaja ja on tunnettu pitkästä monimuotoisesta urastaan kasvuyrityksissä sekä hallitusammattilaisena. Hänet on palkittu teknologia-alan vaikuttajana useamman kerran. Tikka on aktiivinen Suomen Startup-ekosysteemissä eri rooleissa, mm. Startup Saunan valmentajana ja Startup Säätiön perustajana.

Tikalla on myös mittavaa henkilökohtaista kokemusta riskipääomasijoittamisesta ja riskirahoittamisesta: hän on yrittäjänä onnistunut saamaan 16 kertaa rahoitussopimuksen sijoittajilta sekä toiminut bisnesenkelinä rahoittaen itse muutamaa tarkoin valittua yritystä.

Professori Liisa Välikangas opettaa innovaatiojohtamista Aalto-yliopistossa ja Hankenilla. Hän on kansainvälisesti tunnettu mm. kirjoistaan The Resilient Organization (McGraw-Hill, 2010) ja Strategic Innovation (Pearson/Financial Times Press, 2015).

Välikangas on työskennellyt aikaisemmin mm. Stanfordin yliopistossa, London Business School:ssa, Keion yliopistossa Japanissa sekä IMD:ssä Sveitsissä sekä tehnyt paljon yhteistyötä maailman johtavien yritysten kanssa. Hänen tutkimuskohteitaan tällä hetkellä ovat lohkoketju, strateginen resilienssi sekä johtamisen innovointi. Välikangas on myös Tekesin ja Sanomain Säätiön hallituksissa.