Ratkaisu100teksti
aikajana_ratkaise

Keräämme tiimien ympärille ihmisiä, jotka ovat läsnä, jotta hankalasta tulisi mahdollista. Mentorit haastavat, ohjaavat ja tukevat kilpailijoita ratkaisujen kehittämisessä kilpailun aikana. Mentorit tarjoavat kilpailijoille sekä tietämystään ratkaistavasta haasteesta että osaamistaan ratkaisujen viemiseksi käytäntöön.

Mentoriverkostoa täydennetään kisan aikana.

Ratkaisu 100 -kilpailun mentorit

”Rakastu ongelmaan, älä teknologiaan.”

Mitä tarkoitetaan eksponentiaalisilla teknologioilla ja miten niiden avulla voidaan muuttaa maailmaa?

Maria Ritola on tulevaisuuden teknologioiden ja yhteiskunnallisen muutoksen asiantuntija. Perustamassaan Iris Ai -startup-yrityksessä hän pyrkii tuomaan tekoälyn kaikkien käyttöön ja auttamaan ihmisiä löytämään ja hyödyntämään tieteellisiä sisältöjä entistä helpommin. 
Ennen yrittäjän uraa hän työskenteli Demos Helsingin tutkijana, jossa hän oli mukana perustamassa Peloton Club -startup-kiihdyttämöä. Ritola on myös yksi harvoista Yhdysvaltain Ilmailu- ja avaruushallinto NASAssa sijaitsevan Singularity Universityn käyneistä suomalaisista.

Marian mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailutiimit joutuvat tähtäämään korkeammalle ja oppivat ymmärtämään tulevaisuuden kehityssuuntia entistä paremmin.

”Miten me saamme nuoret heti opintien alussa innostumaan ja tunnistamaan itsekin sen, missä ovat hyviä?”

Pasi Sahlberg, Arizonan yliopiston vieraileva professori, opettaja, kirjailija ja tutkija, on yksi Suomen johtavista koulutus- ja opetusalan toimijoista. Hän on palkittu asiantuntija koulutuksen muutoksessa ja johtamisessa, oppimisen tulevaisuudessa ja globaalin koulutuspolitiikan kehittämisessä.

Hän on työskennellyt mm. OECD:n, Maailmanpankin, Euroopan Unionin ja useiden maiden hallitusten kanssa. Parhaillaan Sahlberg toimii koulutuskysymysten neuvonantajana Ruotsin, Skotlannin ja Maltan hallituksille sekä Reykjavikin pormestarille. Lisäksi Sahlberg on julkaissut useita kirjoja opettamisesta, oppimisesta ja koulutuksen muutoksesta.

Sahlbergin mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailijat saavat tukea ja verkostoja alan johtavalta tutkijalta.

Lue Sahlbergin mietteitä Ratkaisu100-kilpailusta tästä!

”Haastekilpailu on loistava mahdollisuus verkostoitua ja työskennellä uusien ihmisten kanssa.”

Marco Zappalorto on Euroopan johtavia haastekilpailuasiantuntijoita. Hän työskentelee brittiläisen ajatushautomo Nestan Euroopan kehitysalueen johtajana.

Zappalorto on mentoroinut useissa kansainvälisissä haastekilpailuissa ja tulee tukemaan Ratkaisu 100 -finalisteja ratkaisujen kehittämisessä.

Lue Zappalorton mietteitä haastekilpailuista tästä!

“Three keys for impactful innovation are: be humble, work hard and care deeply about your cause.”

Ruotsalaisella Ernest Radalilla on pitkä kokemus yrittäjyydestä ja uusien bisnesideoiden kehittämisestä. Perustamassa Mobilearn-yrityksessä Radal tähtää teknologisiin ratkaisuihin pakolaisten ja maahanmuuttajien integroitumisen parantamiseksi. Hän on saanut työstään korkean tason tunnustusta sekä Ruotsissa että muualla Euroopassa. Hän on myös ollut mukana useissa haastekilpailuissa sekä mentorina että tuomarina, viimeisimpänä Euroopan komission Social Innovation Competition -kilpailun tuomarointi.

Radal haluaa tukea Ratkaisu 100:n kilpailijatiimejä kehittämään ratkaisuistaan sekä tuottavia että vaikuttavia.

--

Ernest Radal is one of two founders of Mobilearn, a European field leader in developing digital integration solutions for immigrants and refugees. His involvement in voluntary work in humanitarian projects stretches from working with young people with cancer to mentoring new immigrants who want to start a business – an effort he received the Swedish Minister for Enterprise Annie Lööf’s special recognition. Ernest is Member of Young European Leaders with the BMW Foundation, Member of the European Investment Bank Institute Social innovations Challenge Alumni, Jury member of the European Commissions Social Innovation Competition 2016 and Jury member of the Hult Prize 2016 - a start-up accelerator for social entrepreneurship.

”Vaikuttavampien ratkaisujen puolesta!”

Jonna Heliskoski on yhteiskunnallisen markkinoinnin ja vaikuttavien toimintamallien tutkija, innostaja ja arjen toteuttaja. Hän tarjoaa yhdistelmän monitieteellistä ajattelua ja vahvaa käytännön osaamista.

Heliskoskella on 20 vuoden käytännön kokemus palvelujen johtamisesta ja kehittämisestä. Johdon coaching ja startup-yrittäjyydet täydentävät hänen monipuolista kokemuskenttäänsä. Markkinointijohtajan työnsä ohella hän tekee väitöskirjaa ja on kysytty yhteiskunnallisen markkinoinnin kouluttaja. Heliskoskessa kohtaavat analyyttisyys ja erinomainen kyky hahmottaa kokonaisuuksia.

Helsikosken mentoroitavana Ratkaisu 100 -kilpailijat joutuvat osoittamaan miksi ja miten juuri heidän ratkaisunsa johtaa haluttuun lopputulokseen.

"Mieti ratkaisuasi, kuten jalkapallossa tehtävää syöttöä. Katse ylös. Näe kaikki syöttösuunnat. Mieti valmiiksi mitä kaikkia mahdollisuuksia sinun syöttösi avaa muille."

Niko Lindholm on ollut koko uransa ajan edistämässä suomalaista koulutusvientiä sekä julkisella että yksityisellä puolella. Työnsä puolesta hän on toiminut suomalaisen osaamisen puolestapuhujana erityisesti Lähi-Idässä ja Itä-Aasiassa.

Nykyään Niko vastaa xEdu (koulutusteknologia start-up kiihdyttämö) koulutusohjelmasta, sekä yhteiskehittämisekosysteemin (Public Private Partnership) rakentamisesta. Tavoitteena Nikolla on luoda Suomesta maailman paras pedagogisesti vaikuttavaa koulutusteknologiaa tuottava maa.

”Kun päämäärä on kirkas, voi ja kannattaa olla ketterä keinojen suhteen.”

Jouni Lounasmaan intohimona on edistää tieteeseen ja teknologian hyödyntämiseen perustuvaa kestävää yhteiskunnallista muutosta.

Lounasmaa työskentelee tutkimusrahoituksen parissa KAUTE-säätiön ja Suomen Lääketieteen säätiön asiamiehenä. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus start-upeista perustajana, yrittäjänä ja hallituksen jäsenenä. Tuup Oy:n talousjohtajana hän on toteuttamassa liikenteen vallankumousta.

Lounasmaa käynnisti Singularity University Global Impact Competition -haastekilpailun Suomessa 2015. Hän toiminut mentorina mm. Helsinki Challenge, Vuosisadan Rakentajat ja EIT ClimateLaunchpad -haastekilpailuissa.

”Huikeimmat menestystarinat syntyvät ideoita avoimesti yhdessä kehittämällä.”

Moaffak Ahmed on sarjayrittäjä ja sijoittaja. Hänellä on yli 25 vuoden kokemus markkinoinnista ja liiketoiminnan kehityksestä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Moaffak on ollut perustajana useissa yhtiöissä, joista menestynein tähän mennessä on ollut finanssialan ohjelmistoyritys Trema. Urallaan Moaffak on sijoittanut yli 40 start-up -yritykseen, ml. Smartly, Next Games ja Facebookille myyty Pryte. 

Moaffakin mentoroitavana Ratkaisu 100 -tiimit joutuvat sijoittajan kriittiseen tulikokeeseen ja saavat tukea ideoidensa työstämiseksi tuottoisiksi bisnesmahdollisuuksiksi.

Lue Moaffakin neuvoja uusien ideoiden kehittäjille ArcticStartupin-blogista täältä.

”Parhaissa ratkaisuissa ihminen on keskiössä.”

Ulla Holma yli 18 vuoden kokemuksella kokenut palvelumuotoilija ja konseptisuunnittelija. Ulla suhtautuu suurella mielenkiinnolla ja intohimolla visiotyöhön ja strategioihin. Ullalla on tapana kyseenalaistaa nykyiset palvelumallit. Hän pyrkii suunnittelemaan ja luomaan uudenlaisia palveluita, jotka mahdollistavat yksilöllisen ja relevantin palvelukokemuksen asiakaspolun eri vaiheissa.

Ulla on kiinnostunut ihmisistä; asiakkaiden käyttäytymismalleista, motivaatiosta ja kulttuurillisista ideologioista.

Ullan mentoroitavana Ratkaisu 100 -tiimit joutuvat pohtimaan miten heidän ratkaisunsa auttaa juuri heille tärkeitä kohderyhmiä.

”Mieti ennen kuin päätät. Kun päätät, varmista että päätös vaikuttaa.”

Janne Jalava on Ramboll Management Consulting:in kehitysjohtaja. Jannen työn painopisteenä tieteellisen uusimman tiedon konseptointi projektityön tueksi.

Hänen erityisosaamisalueinaan on uusien asiakastarpeiden tunnistaminen ja uusien konseptien kehittäminen sekä projektien johtaminen, myyntityö ja asiantuntijatyö. Jannella on vankka kokemus julkisen sektorin ja kolmannen sektorin organisaatioiden kehittämisestä ja käytännön toiminnasta. Janne toimii myös Helsingin yliopistossa sosiaalipolitiikan dosenttina.

”Se on todistettu, että pieni tiimi voi saada mitä tahansa aikaan. Ole rohkea.”

Riku Seppälä on Icebreaker.vc-rahaston perustaja ja partneri. Icebreaker.vc on Suomeen keskittyvä 15M€ enkeli- ja seed-vaiheen rahasto. Sijoitusten lisäksi Icebreaker.vc tukee foundereita ja pre-foundereita yhteisönsä kautta.

Ennen Icebreakeria Riku on tehnyt 5 vuotta myöhäisemmän vaiheen kansainvälisiä sijoituksia ohjelmistoyrityksiin ja ollut mukana perustamassa teknologiayrityksiä. Riku on myös yksi Aaltoes-yhteisön perustajista.